První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Události v Nitře ve světle pravdy

Uplynulé dva dny jsme byli svědky doslova hysterie kolem konfliktu, který se odehrál v Nitře v jednom pohostinství. Předem chceme říci, že v tomto článku se nezastáváme násilí vůči komukoliv, tento článek má za cíl ukázat pravdu. Konflikt se odehrál ještě v říjnu loňského roku, proto je velmi zajímavé, že článek o tomto incidentu se objevil v SME až dne 27.1.2014, čili trvalo přes tři měsíce, než buylo vhodné, aby byl článek použit. Článek doslova rozpoutal hysterii a za dva dny ho četlo již tisíce lidí. Jako příloha k článku je i videozáznam incidentu, který poskytl pravděpodobně pro novináře SME primátor Nitry za SMER - SD Jozef Dvonč.


Na článku lidi oslovilo zejména video, které ukazuje brutalitu "útočníků", které je samozřejmě účelově sestříhané. Zbytek článku je plný lží, překrucování a polopravd. Samozřejmě v článku nezapomněl pan Dušan Mikušovič zmínit i Slovenskou pospolitost (SP) a jejího hlavního představitele Jakuba Škrabáka. Deník SME je známý svým dlouholetým negativním postojem vůči národovcům, zejména vůči členům a sympatizantům SP. Šikovnými slovními spojeními vytváří ve čtenáři dojem, že v incidentu má prsty i SP. Ale každému soudnému člověku, který přemýšlí, je jasné, že SP ani Jakub Škrabák s incidentem nemají nic společného. Proto musíme reagovat na osočování ze strany deníku SME a jejího redaktora Dušana Mikušoviče. Cílem tohoto článku je i to, abychom osvětlili případ jako takový, protože to, jak je podáván, je vyslovená lež, která udělala z obětí útočníky.


Co se vlastně v Nitře stalo?

Video je podáno tak, že skupina radikálů napadla bezbranné studenty v přesile. Video je však účelově sestříhané a vytržené z kontextu, aby co nejvíce zapůsobilo na city diváka. Na videozáznamu je zachyceno to, jak skupinka mladých mužů útočí na mladé lidi, kteří stojí před dveřmi pohostinství. Hodně diváků však nepřemýšlí nad tím, co "útoku" předcházelo. Někteří vnímaví a inteligentní lidé zachytili, že na začátku videa odchází z baru mladík, který se drží za hlavu. Tento moment nám byl podezřelý, proto jsme se o incident začali více zajímat a oslovili jsme i návštěvníky klubu, kteří v inkriminovaný večer byli při událostech. Náš zdroj nám osvětlil situaci, jak se opravdu stala. Video ji však nezachycuje.

Incident proběhl takto: Tři mladí muži si do nitranského baru s názvem Mariatchi šli koupit cigarety. Obsluha baru je však odmítla obsloužit a hosté spolu s majitelem baru Radovanem Richtárikem a obsluhou začali třem mužům nadávat do fašistů. Pravděpodobně se osazenstvu klubu nelíbilo oblečení nebo vzezření návštěvníků. Po slovních útocích přišlo i k fyzickému napadení. Osazenstvo baru napadlo tyto tři muže různými zbraněmi. Použili hole, baseballové pálky a různé tyče. Tři mladí muži se s obtížemi ubránili a z baru odešli. Mysleli si, že útok bude pokračovat, proto si zavolali své kamarády, kteří byli nedaleko. Na videu vidíme, jak přibíhá větší skupinka mladých mužů. Je vidět, jak se shromáždí před vchodem do baru. Když tito mladí muži otevírají dveře baru, jsou okamžitě napadeni, dokonce opět holemi, na videu je to jasně vidět, i když se to útočníci snaží zakrýt, protože vědí, že přímo před vchodem do baru je městská kamera. Na videu je jasně vidět muž, který svírá v ruce hůl (pravděpodobně Richtárik). Další "student" svou hůl ztrácí po úderu, hůl zůstává na zemi. I když záběry vypadají opravdu brutální, mladí muži pouze zneškodní útočníky z baru a nechají je. Vlastně je spacifikují, aby už nadále nebyli napadáni holemi. Příkaz k útoku na tři mladé muže vydal přímo Richtárik, který "si nepřeje fašisty ve svém podniku". To, co se odehrálo uvnitř baru, však ale svou brutalitou doslova převálcuje incident před barem. Jednomu mladému muži doslova zlomili hůl úderem o hlavu, druhému holí trefili oko, tento úraz si vyžádal operaci a napadený málem přišel o zrak. Z napadených vlastně udělali útočníky, z útočníků udělali "nevinné studenty". O nevinnosti těchto "studentů" věnujeme v tomto článku samostatný odstavec. Na videu není vidět ani to, že bar byl plný lidí, ostatní agresoři se však skrývali uvnitř.

Majitel baru Mariatchi Radovan Richtárik


Studenti?

V článku ze SME se dočteme o tom, že do baru chodí zejména studenti. Možná i studenti, ale zejména levicoví extremisté, kteří mají vazby na militantní hnutí Antifa (Antifašistická akce), které je známé především svými fyzickými útoky na lidi s odlišnými názory, oblečením, či vzezřením. Tyto útoky probíhají zejména v okolí Bratislavy, Trnavy a Trenčína. Tito lidé již napadli několik lidí, zejména sympatizantů a členů SP. Napadení měli rozbité lebky, zlomené ruce, nohy, prsty, vnitřní zranění. Samozřejmě útokům se nevyhnul ani majetek lidí. Byly jim podpálena auta, ničeny domy. Například vůdce SP Jakuba Škrabáka fyzicky napadli dvakrát a podpálili mu dvě osobní auta. Útočníci většinou útočí kovovými tyčemi, boxery a to dokonce v mnoha případech šest na jednoho. Tito "studenti" jsou tedy organizovaná skupina, která systematicky a plánovaně sleduje lidi a pak je napadá nebo jinak terorizuje. Do klubu chodí členové nitranské antifašistické kapely Svobodná volba, kteří jsou známí i proto, že mají vazby na další protifašistickou kapelu z Prahy s názvem Neshoda, jejíž členové hlásají fyzickou likvidaci lidí s odlišnými názory nebo vzezřením, jejichž označují za fašisty, nebo za "terče", na které je třeba útočit. Svobodná volba měla mít spolu s Rozporem v Nitře i koncert. Samotný Richtárik je aktivistou občanského sdružení Lidé proti rasismu (LPR) s kontakty na mafii. Občanské sdruženě LPR je napojeno na Antifa a je dost kontroverzní organizací, kterou dokonce financuje stát. Sdružení se proslavilo zejména blokováním nahlášených veřejných shromáždění, propagací drog, nebo napadáním lidi s odlišnými názory. Dokonce toto sdružení podalo návrh na rozpuštění Slovenské pospolitosti. Známá je i aféra, kdy jeden z představitelů LPR byl odsouzen v souvislosti se sexuálním zneužíváním dětí. Drogy propagoval v LPR zejména Ladislav Ďurkovič, který je dnes redaktorem TV JOJ. Samotný bar Mariatchi je známý tím, že se tam drogy užívají a dokonce i prodávají.

Antifašistická kapela Svobodná volba


Článek na objednávku pro kamaráda z LPR

Pojďme se teď ale blíže podívat na osobu redaktora SME Dušana Mikušoviče. Je opravdu zmiňovaný článek objektivní a nestranný? Dušan Mikušovič ze Senice je znám svým negativním postojem vůči národovcům, zejména však vůči SP. Přátelí se s Danielem Milem, bývalým předsedou LPR, který nyní působí jako poradce Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) pro boj s rasismem, xenofobií a diskriminací. Článek tedy napsal pro své kamarády z LPR, tedy pro Richtárika a Mila. Je to zjevné zejména tím, jak účelově sestříhal video, aby na něm nebylo vidět to, co se ve skutečnosti stalo. Čili je jasné, že redaktor SME Mikušovič není nestranný, proto je třeba článek považovat za zaujatý a neobjektivní.

Dušan Mikušovič ze Senice , redaktor SME


Jaký cíl měl článek?

Dá se říci, že článek sledoval tři cíle a pro tyto cíle byl článek i ušitý na míru. Prvním cílem bylo samozřejmě poškodit národní scénu a zejména Slovenskou pospolitost. V současnosti se veřejné mínění obrací k názorům národovců, proto je tento článek začátkem mediální kampaně vůči nim. V minulosti podobné kampaně byly zahájeny například vraždou Daniela Tupého nebo napadením Hedviky Malinové. Potvrdilo se, že oba případy vůbec nesouvisely s národovci. Daniela Tupého zavraždili mafiáni a tento měsíc se potvrdilo už i to, že Hedvika Malinová si napadení vymyslela. Proto s největší pravděpodobností se snaží média využít incidentu pro vyhrocenou kampaň vůči národovcům. Svědectví aktérů konfliktu dokazuje to, že i tento incident se odehrál úplně jinak, než média a lidskoprávní aktivisté prezentují.

Druhým cílem bylo to, aby se zakryly skutečné problémy na Slovensku, ale i problémy v Nitře. Problémy na Slovensku jsou dnes viditelné asi pro každého člověka, ale na dva dny je zakryly zprávy o "neonacistických teroristech, kteří terorizují občany Nitry". Problémy na Slovensku jsou pouze jednou tváří toho, co chtěli tímto článkem zakrýt. Několik obchodů, barů a pohostinství v Nitře je ovládáno albánskými a tureckými zločineckými skupinami, samozřejmě se souhlasem vedení města. Ulice o víkendu jsou plné opilých mladých lidí, kteří páchají výtržnosti na diskotékách, nebo v jejich okolí a nejsou to chlapci z videa. Podobných bitek jako ta na videu se v Nitře o víkendu odehraje několik, ale do médií se nedostane žádná z nich a ze žádné z nich nevzniká davová hysterie. Proč asi? Možná proto, že je třeba najít obětní beránky ze skupiny lidí, na které se dnes hází všechno svinstvo - národovce. Je jasné, že vedení města v čele s Josefem Dvončem (SMER- SD) nedokáže vyřešit (nebo nechce) problémy v Nitře, proto se snaží tyto problémy zakrýt. Například poskytnutím videa novinářům.

Třetím cílem, který si článek vzal za úkol, se týká předvolebních her. Každý ví, že tento rok bude volební, kdy například budeme volit slovenského prezidenta, europoslance a primátory. Článek měl za cíl udělat protikampaň vládnímu SMĚRU - SD. Jak? Jednoduše! Novináři nezapomněli rozmazat to, že více než tři měsíce po "útoku neonacistů" nebyl nikdo obviněn a "násilníci" stále běhají na svobodě. Samozřejmě, spravedlivý hněv lidu nenechal na sebe dlouho čekat a ve všech diskusích na internetu se diskutující negativně a nelichotivě vyjadřovali o premiéru Ficovi, či ministru Kaliňákovi. Škoda, že na mediální předvolební hry musí doplatit mladí muži, kteří se bránili, jen proto, že jsou národovci. Je i velmi zajímavé to, že tlak na Ficovu vládu, kterou článek vytvořil, našel i odezvu. Hned v den zveřejnění článku přišli policisté zatknout údajné pachatele, aby tak teatrálně ukázali, že opravdu bojují s extremismem. Na teatrální projevy ministra Kaliňáka jsme už zvyklí a dalo se to očekávat. Pokud tedy policie nekonala, proč se video a článek objevily až po třech měsících? Video a článek budou používány i na diskreditaci kandidátů z kruhu národních sil na Slovensku, zejména proti kandidátům Slovenské pospolitosti. Dokonce se na internetu objevily i články o tom, že útočníky byli členové SP. Je to vyslovená lež! Při útoku, dokonce v té době ani v Nitře, se žádný člen SP nenacházel. Vždy před volbami jsme svědky toho, jak se vytahují nové kauzy, nebo se dokonce uměle vytvářejí. I tato kauza je jednou z nich.

 Daniel Milo , bývalý předseda ĽPRdurkovic

Ladislav Ďurkovič , bývalý předseda LPR a redaktor TV JOJ


Co z toho všeho vyplývá?

Média ukázala opět svoji obrovskou sílu a lid ukázal svou naivitu, nekritičnost a stádovitost. Co je ale pozitivním znamením, našlo se i dost lidí, kterým bylo několik skutečností na  videu či v článku podezřelých. Věříme, že tento článek osvětlí celou situaci a donutí lidi uvažovat nad úlohou médií, o kterých je obecně známo, že jsou ve vlastnictví oligarchů, či finančních skupin. Je smutné, jak se mnozí lidé nechali zmanipulovat a dokonce se připojují k honu na čarodějnice a zveřejňují fotky údajných útočníků, aniž by vyslechli i druhou stranu. Jsou to zejména bojovníci proti diskriminaci, násilí a xenofobii, kteří doslova vyzývají k fyzické likvidaci "neonacistů". A ti údajní neonacisté jsou pouze mladí muži, kteří se bránili ozbrojeným agresorům. Každý člověk by bránil sebe a své kamarády třeba i tím, že by někoho kopl do hlavy, pokud by se cítil v ohrožení. V žádném případě tento článek nemá za úkol zastávat se násilí, má se zastávat pravdy. I když možná tímto článkem se znelíbíme některým lidem, nemůžeme jednat jinak, protože ze všeho nejdůležitější je pravda. Z toho všeho vyplývá i to, že toto je pouze začátek kampaně proti národnímu hnutí, či svobodně uvažujícím lidem. Tato kampaň se začne stupňovat o to více, čím budeme blíže k volbám. Proto je třeba být obezřetný a hlavně nepřijímat nekriticky veškeré informace, které nám média poskytnou. V dnešní době, která je plná lží, je velmi potřebné sám si najít pravdu. Proto nebuďme líní a nekonzumujme všechny ty odpady a hnusy, kterými nás krmí, ale mysleme!



|Autor: SP|Zdroj: pospolitost.org|1.2.2014|