První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Unterscharführer Harald Nugiseks byl pochován se všemi poctami (+VIDEO)

Dne 2. ledna 2014 zemřel ve věku 92 let Unterscharführer Harald Nugiseks - bývalý příslušník Waffen SS, který sloužil v 20. granátnické divizi Waffen SS (1. estonské). Harald Nugiseks se narodil 22. října 1921 na statku v obci Karjaküla v Estonsku a v roce 1943 vstoupil dobrovolně do Estonské legie. Za velení obsazení předmostí Vaasa - Siivertsi - Vepsküla byl vyznamenán Rytířským křížem Železného kříže. Rytířský kříž mu osobně předal velitel SA v Estonsku, Karl-Siegmund Litzmann, když byl Nugiseks v nemocnici.


Kromě tohoto vyznamenání byl taktéž vyznamenán Železným křížem 1. i 2. třídy, útočným odznakem pěchoty a Medailí za zimní bitvu na východě 1941/42.

Během sovětského útoku na Estonsko, v září 1944, byl Nugiseksův domov zničen. Nugiseks byl zajat českými partyzány v květnu 1945 a byl odveden do zajateckého tábora. Po třech neúspěšných pokusech o útěk byl předán Sovětům, kteří ho odsoudili na 10 let v gulagu a 5 let ve vězení na Sibiři. Nugiseks se pak vrátil do Estonska, kde působil až do důchodu. V říjnu 2008 byl dokonce vyznamenán medailí Díků estonského lidu.

Harald zemřel 2. ledna 2014 a pohřben byl v kostele zasvěceném památce estonských vojáků v městě Tori. Obřadu se zúčastnil brigádní generál Meelis Killi a další vysoce postavení armádní činitelé. Soustrast pozůstalým vyjádřil i ministr obrany Urmas Reinsalu, který zesnulého označil za "legendárního vojáka, jehož tragédií bylo, že nemohl bojovat za svobodu Estonska v uniformě své vlasti."



|Autor: Redakce|Zdroj: rodobrana.wordpress.com|12.1.2014|