První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

První máj v Ústí jasně odmítl euro

Letošní prvomájovou oslavu, která nakonec proběhla v Ústí nad Labem, doprovázel velký mediální zájem. Ovšem to, s jakými opatřeními přišlo krajské ředitelství policie, nemá obdoby. Kontroly vozidel jedoucích ten den do Ústí, focení si občanských průkazů účastníků demonstrace, zabavování tyčí od praporů, to vše se už v minulosti (také ale bezdůvodně) někde objevilo. Aby ale bylo zabaveno pódium a plastový stůl jako potenciální zbraně, je vrchol šikanózní svévůle bezpečnostních orgánů. Proti tomu samozřejmě v nejbližších dnech podáme stížnost k příslušným orgánům (ač je nám jasné, jakou šanci na odezvu v našem státě mají podobné záležitosti).

Nebezpečné zbraně (FOTO: DM)

Samotné akci přesto však přihlížela spousta místních zvědavců a na 400 aktivistů, kteří po skončení projevové části společně prošli městem. Mezi řečníky jako první vystoupil předseda DSSS Tomáš Vandas, který zkritizoval policejní postup, ale také naše členství v Evropské unii a jeho negativní důsledky zasahující každého jednotlivého občana. Následně vystoupila, českým nacionalistům dobře známá, radní Saské Kamenice za německé národní demokraty, Katrin Köhler.

Katrin Köhler (FOTO: DM)

Mezi zahraničními účastníky byli také reprezentanti mládežnické organizace Blocco Studentesco až z daleké Itálie. Jejich projev, ve kterém představili svoji organizaci i vlastní postoje, byl tím nejlepším důkazem, že svobodná Evropa národů, po které tolik voláme, není prázdným heslem, nýbrž cílem, na němž můžeme spolupracovat s podobně orientovanými organizacemi i za našimi hranicemi. (o návštěvě Blocco Studentesco přineseme samostatnou reportáž)
Na závěr vystoupil také předseda saských Mladých národních demokratů, Paul Rzehaczek, který trefně označil historický vývoj prvního máje, když hned v úvodu řekl: „Kdysi to byl den boje národního dělnického hnutí, přičemž se tento den dnes stává víc a víc dnem boje proti plundrování našich národních hospodářství prostřednictvím bruselských EU diktátorů“. Paul nám také vyjádřil silnou podporu v boji proti plánovanému zavedení eura v naší zemi: „Společně říkáme ano Evropě, ale ne euru a ne Evropské unii! Německo přeje svým českým spojencům potřebnou sílu v boji za korunu“.

Erik Lamprecht a Paul Rzechaczek (FOTO: DM)

Ukázalo se, že organizovat masovou akci typu 1. máj v Ústí nad Labem je mimořádně složité díky specifické situaci v kraji. V jiným částech země se zkrátka pracuje během průběhu s účastníky lépe. To však nemůže být důvodem, abychom se vyhýbali kraji, kde mezi normálním obyvatelstvem mají naše myšlenky silnou podporu. V rámci všech shrnutých okolností jsme tedy s průběhem i ohlasem akce spokojeni. Dali jsme hlasitě najevo:

Budoucnost má česká koruna, ne euro!







|Autor: Redakce|Zdroj: delnickamladez.cz|5.5.2014|