První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Odposlouchávání a odposlouchávací techniky

Odposlouchávání slouží k odhalení citlivých nebo kompromitujících skutečností, které chcete utajit. Pokud vykonáváte protistátní činnost, nebo vedete jiný boj se zvráceným systémem této doby, vězte, že jste minimálně odposloucháváni. V dnešní době, kdy mají státní složky v podstatě neomezenou moc, je odposlech telefonátů nebo špionáž soukromých mailů téměř na denním pořádku. Možná si ani neuvědomíte, že vše co řeknete, napíšete je ukládáno na servery obrovské kapacity a státní složky si čtou ve vašem životě jako v otevřené knize.

Často se setkávám s názorem, že ten a ten člověk se nebojí nic říct do telefonu, protože jemu nemají na co přijít. Zapamatujte si, že přisluhovači tohoto nemocného systému mají jen jednu roli, hromadit na vás co největší sbírku lží a polopravd vytržených z kontextu, aby je mohli později, když se jim to bude hodit, použít proti vám. Systém není kamarád, který vám chce pomoci, ale nepřítel, který se vás pokusí dostat na kolena.

Známe několik druhů zachycování hlasu.


Odposlech telefonu.

Patří mezi nejrozšířenější způsoby zachycování hlasu. Jde v podstatě o to, že váš operátor na základě soudního příkazu přesměruje vaše telefonní číslo na číslo třetí strany, která slyší všechny vaše telefonáty. Ty jsou následně ukládány na servery v hlasové i textové formě.

V minulosti se pevné linky daly odposlouchávat i přímo, to znamená připojením dalšího telefonu na vaši linku.

Ochránit před takovým odposlechem můžete buď šifrováním telefonů mezi kterými voláte, ale nejsem si jistý, jak by se zachovala firma, která takové šifrování zajišťuje, pokud by obdržela soudní příkaz na zrušení šifrování. Nebo jednoduše při citlivých informacích využívat raději ústní dohodu.


Sledování mailů a konverzaci na sociálních sítích.

Způsob je podobný jako při odposlechu telefonů, ale místo zvuku tato technologie zaznamenává vaši obrazovku po připojení se na veřejný chat. Nebo se používá metoda snímkování, to znamená, že se na servery třetí strany ukládají přímo snímky vaší obrazovky.

No a dostat se k heslům od mailu není problém, jak jsem zmínil již výše, státní moc je v podstatě neomezená.

Jediná rozumná ochrana je zřejmě často obměňovat poskytovatele mailhostingu a preventivní změna hesla.


Odposlech osobní konverzace.

V době tzv. chytrých telefonů přichází nová hrozba a to poslech každého rozhovoru při kterém máte mobilní telefon.

Že je tonemožné? Mnohé firmy v Americe ale i v Evropě právě na takovém způsobu odposlechu zbohatly. Při zapnutém telefonu je pouze otázkou sekund, než se spustí záznam. Pokud máte mobilní telefon Samsung, můžete si sami přes stránku samsungDive vyzkoušet, co vše je možné na dálku ve vašem telefonu spustit. GPS lokalizace, nahrávání zvuku mikrofonu, uzamčení telefonu heslem a mnoho jiného...

Vyjmutí baterie a zavření telefonu do Faradayovy klece, která odstíní všechny rádiové vlny, je nejlepším způsobem ochrany před tímto zneužitím telefonu. Pokud nemáte doma postavenou Faradayovu klec, postačí i obalení mobilního telefonu alobalem a pořádně utěsnit, tehdy k telefonu nepronikne žádný signál.


Štěnice.

Používají se k odposlechu místností, jsou navrženy tak, aby snímaly zvuk a posílaly ho rádiovlnami na přijímač, který může být 20 nebo 2000 metrů od vás. Vše záleží jen na rozměrech štěnice. V zásadě platí, že čím menší štěnice, tím menši dosah.

Na její odhalení potřebujete speciální zařízení, které snímá krátké vlny a zaznamenává jejich sílu, podle toho umí pak přesněji lokalizovat štěnici.

Ochránit se dá i rušičkou signálu, ale taková kvalitnější rušička signálu se cenově pohybuje od 450 €.

Existují mnohé další způsoby, jak o vašem životě zjistit co nejvíce. Zaměstnání, finanční stav vás a vaší rodiny, vaše záliby. O to vše se zajímá náš společný nepřítel - systém!

A taková překvapivá informace na závěr - největším dodavatelem odposlechových zařízení a všeho co s tím souvisí je firma VERIN a adresa firmy je: 33 Maskyt, Herzliya pitu, Israel 46733.



|Autor: Redakce|Zdroj: pospolitost.org|8.6.2014|