První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Nejsou vaše Vánoce více pohanské než křesťanské?

...Vzpomínám si, že když jsem byl malý ministrant, matka mne doma strašila: „Jestli nevstaneš na mši, vyroste z tebe zatracenej pohan!” Tehdy jsem já — a možná ani ona — neměl žádnou skutečnou představu, co to znamená, ale znělo to opravdu špatně a jistě to naplňovalo strachem  z Boha nás oba... celých 20 let či více, kdy se jako čestný host zúčastnila mé pohanské svatby (Nechť jí její Bůh žehná!)


Jako mladý muž jsem Vánoce vždycky miloval a mamka tehdy pro nás děti vždycky připravila báječné Vánoce... ‘jaké z dětství znám’. (A teď všichni dohromady... Úplně tu tradiční vánoční píseň slyším. Dobře, už stačilo. Proto přece platíme zpívajícím koledníkům, aby odešli!)

Pokud vám ale zní jako idea idylických Vánoc stromek, dárky, tlustý týpek s bílým vousem a políbení pod jmelím — mínus “Bada Bing Crosby” (o němž bylo známo, že je katolík) — nesu vám novinu, že jste pohan!

Přidání Krista k oslavě zimního slunovratu se neodehrálo dříve než 300 let po Kristově smrti. Ve skutečnosti některé devotní křesťanské sekty jako puritáni zapovídaly svým členům slavení Vánoc, protože se považovaly za pohanský svátek. Jaká je tedy historie těchto tradic?


Zde je 12 důvodů, proč mi na první den vánoční pohané dali:

1.    Datum
2.    Zrození z panny
3.    Stromek
4.    Dárky
5.    Santa
6.    Základní barvy: červená, bílá a zelená
7.    Jmelí
8.    Světla a čarodějnické koule (ozdoby na stromek)
9.    Hvězda či víly na vrcholku stromku
10.   Robin
11.   Krbové polínko
12.   Dvanáct dnů vánočních


Datum a narození z Panny:

Yule, cca 22. prosinec, byla doba, kdy pohané slavili, a stále slaví, znovuzrození boha z Panenské bohyně (zní vám to povědomě?). Dokonce výraz “panna” je zavádějící, protože původně neznamenal ženu, která neměla sex, ale používal se na kněžky v předkřesťanské éře Říma.

Tyto ženy nebyly svázány sekulárním zákonem, měly svobodu brát si za milence všechny, které chtěly, a nebyly podřízeny žádnému muži. “Yule,” severské slovo, znamená doslova kolo. Jinými slovy, není to druh dřeva, jako v případě krbového polínka [Yule log]; symbolizovalo otáčení roku od temnoty ke světlu.


Stromek a dárky:

Jak jsem uvedl výše, vánoční stromek se odvozuje od několika zimně slunovratových tradic. Tradice dávání dárků pochází ze Saturnálií, novoročního svátku pohanských Římanů; dárky se dávaly na počest milovaných, kteří v uplynulém roce zemřeli. Vyměňovali si dárky pro štěstí, zvané Stenae (ovoce pro štěstí). Rovněž pořádali velké hody, jak to děláme dnes my.


Santa a červená, bílá a zelená:

Pohanský Cesmínový král je obětním pohanským bohem, který se o Yule stává chotěm bohyně a umírá s ubývajícím světlem o zimním slunovratu (aby se o tři dny později znovuzrodil jako Dubový král). Jeho podobu utváří symbolické barvy pohanského lesního muže: červená, zelená a černá. Přejal ji Santa, alias Mikuláš, který se vlastně slaví 6. prosince. Ale co, když jste dítě, koho to zajímá, kdo nosí dárky?


Jmelí, světla a čarodějnické koule

Jmelí, cesmín a borovice byly symboly plodnosti, které používali pohané a druidové, a tvořily součást oslav Yule po tisíce let. Jmelí se používalo při starobylém druidském obyčeji při zimním slunovratu, protože se považovalo za božskou rostlinu a symbolizovalo lásku a mír. Tradice polibku pod jmelím je druidského původu.

Světla představovala zrod nového boha a návrat světla při nejkratším dni roku; světla na vánočním stromku jsou obdobou svící a ohňů zapalovaných pohany při symbolických rituálech na přivábení slábnoucího slunce.

Čarodějnické koule jsou duté skleněné ozdoby populární v části Evropy v 18. století, avšak jejich původ je mnohem starší. Byly navrženy k tomu, aby zaháněly zlé duchy a vše špatné zaměřené na vaši rodinu. Věřilo se, že tyto koule zavěšené v oknech mučí duchy svými barvami a lapají je dovnitř baňky, když se jich dotknou, a drží tak navždy škodícího ducha jako své rukojmí.


Hvězda či víla na stromku a vánoční Robin

Opět se nejedná o křesťanský výtvor. Davidova hvězda, židovská šesticípá hvězda, kterou umisťujeme na špičku stromku, symbolizuje dokonalou jednotu mužského a ženského. Obrácený trojúhelník představuje ženské (Shekinah); vzhůru mířící triangl představuje mužské (Yahweh). V pohanském Irsku, stejně jako mnoha místech světa, máme rádi víly, protože se na ně lidé obraceli se svým vánočním přáním.


Robin

V irském keltském folklóru a  mytologii Robin (vyobrazen na mnoha vánočních pohledech) symbolicky zabíjí střízlíka [wren], aby návrat světla. Novodobou připomínkou toho  jsou wrenboys, kteří se oblékají do slámy, tancují a hrají hudbu. Tyto postavy se dosud objevují 26. prosince, na sv. Štěpána, v irských barech od Shannonu po San Francisco.


Krbové polínko a dvanáct dnů vánočních

Skandinávské tradice zimního slunovratu, vedle věšení ozdob na zelené stromky, naši oslavu hodně ovlivnily. Jejich starobylý svátek se nazýval Yuletide, období Yule, a opět oslavoval návrat slunce. Jednou z jejich tradic bylo krbové polínko. Tradičně vyrobené z dubu se třemi otvory pro červenou, bílou a černou svíčku.

Trojka je symbolem trojbohyně. Ta představuje tři fáze ženství: pannu, matku a bábu: bílá pro pannu, červená pro matku a černá pro bábu.

Polínko tvořilo střed kmene stromu, které se přeneslo do velkého krbu, kde mělo hořet dvanáct dnů. Z toho pochází dvanáct dnů vánočních, které učinily nesmrtelným píseň a velmi pohanský Večer Tříkrálový Billa Shakespeara. Svátek Dvanácté noci je součást římských Saturnálií, Hostiny bláznů a lze jen těžko pochybovat, že licence, která tuto událost označila, měla svůj původ ve velmi dávných pohanských obyčejích. S šířením křesťanství po Evropě trvalo některých starým tradicím celá staletí, než zmizely, avšak oslava Tří králů 6. ledna si udržela příchuť Saturnálií po mnoho staletí.

Teď je to tedy všechno venku! A co takhle vánoční koláč a sváteční sklenku vaječného koňaku, než zamíříte na Půlnoční?

Všem vám přeji pohodové Yule!


Přeloženo z: http://www.soulscode.com/is-your-christmas-holiday-more-pagan-than-christian/



|Autor: Wolf|Zdroj: sarmatia.wordpress.com|24.12.2014|