První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Je bílý rasismus příčinou černého násilí?

V červenci 1967 po rasových nepokojích, které zasáhly Newark a Detroit a vyžádaly si zásah armády, Lyndon B. Johnson jmenoval komisi, která měla tyto události vyšetřit. Kernerova komise dospěla k závěru, že příčinou černých nepokojů byl "bílý rasismus". Liberálové to spolkli. Amerika ne.

Michael Brown, “nevinná” oběť policejní střelby


Richard Nixon řekl na obvinění z bílého rasismu, že existuje "tendence svalovat vinu za nepokoje na každého, jen ne na násilníky."

Stejnou morální paralýzu můžeme vidět po rozhodnutí poroty, že důstojník Darren Wilson jednal v sebeobraně, když 9. srpna střílel na Michaela Browna na ulici města Ferguson v Missouri.

První zprávy oznamovaly, že policista konfrontoval neozbrojeného černého teenagera za jasného poledne přímo na hlavní ulici a šest krát na něj vystřelil. Na první pohled případ šíleného policisty.

Ale den za dnem se začaly objevovat nové skutečnosti. "Něžný obr" Brown pouze 15 minut předtím loupil za použití násilí, když popadl pod krkem prodavače poloviční velikosti. Brown šel středem cesty a odmítl se přesunout na chodník.

Pak unikla informace z velké poroty, že 18 letý, 195 cm vysoký a 132 kilo vážící "něžný obr" udeřil policistu v hlídkovém voze do obličeje a sahal po jeho zbrani.

Policista Wilson vystoupil a přikázal Brownovi, aby si lehl na zem. Co se stalo potom, je předmětem sporu. Několik svědků velké poroty se samo usvědčilo z křivé přísahy, když vypověděli, že Wilson vstřelil Browna do zad. Všechna Brownova zranění byla vepředu. Další říkají, že Brown byl otočen k Wilsonovi, přičemž čtyři tvrdí, že Brown se blížil k Wilsonovi, nebo ho dokonce ohrožoval. Stopy střel z Wilsonovy zbraně ukazují, že když střílel, ustupoval.

Velká porota dospěla k závěru, že většina svědků podporuje Wilsonovou verzi a forenzní důkazy jsou v souladu s tím, co vypověděl Wilson a odporuje lžím Brownových společníků.

Žádná porota by na základě známých důkazů nedošla k závěru, že "bez jakékoliv pochybnosti" se Wilson dopustil vraždy nebo zabití.

Okresní prokurátor ze St. Louis, Bob McCulloch, dospěl k závěru, že není žádný případ a nebude nikoho stíhat, pokud porota, která viděla a slyšela všechny důkazy, rozhodla jinak.

Přesto je smrt Michaela Browna bez ohledu na to, jak porota rozhodla, nevratnou tragédií, hroznou pro jeho matku a otce.

Ale to, co se stalo minulý týden, nebyla tragédie, ale národní hanba, nechutné divadlo delikvence.


V pondělí večer jsme byli ve Fergusonu svědky žhářství, střelby, rabování a vandalismu, přičemž policie a Národní garda dostaly rozkaz nezasahovat. Obchody a obchůdky, které jsou pro jejich majitele investicí na celý život a živobytím pro jejich zaměstnance, byly podpalované a drancované, zatímco policie přihlížela. Více než týden davy blokovaly dálnice, vlaky a mosty z New Yorku do Oaklandu. Občanská práva Američanů dodržujících zákony byla systematicky porušována.

A kde byli prezident a generální prokurátor?

Ani Barack Obama, ani Eric Holder se nepostavili a jednoznačně nedeklarovali, že Amerika použije veškerou zákonnou sílu k zastavení, stíhání a potrestání viníků davového násilí, bez ohledu na příčiny, jejichž jménem se konalo.

Amerika je demokratická republika, svobodná společnost 320 milionů obyvatel. Tato společnost a tato republika nepřežije, pokud se stanoví precedens, že masy lidí mohou organizovat násilnosti a ohrožovat veřejný pořádek, když se jim něco znelíbí.

Nemylte se. Nepokoje ve Fergusonu v posledních měsících byly jen jako sousedská grilovačka oproti problémům ve Wats v '65, Detroitu a Newarku v '67, Washingtonu DC a stovkách dalších míst po vraždě Kinga v '68. Ale reakce našich politiků, médií a morálních elit se zdají ještě nerozhodnější, než reakce liberálů v 60-tých letech.

Jen po třech týdnech v úřadě nás Eric Holder nazval "národem zbabělců". Pozorujíce jeho výkon a výkon jeho šéfa po propuknutí nepokojů ve Fergusone a dalším běsnění, napadá mě stejný slovní obrat.

Překlad: :: prop, www.protiprudu.org
Autor: Patrick J. Buchanan




|Autor: Redakce|Zdroj: protiprudu.org|5.12.2014|