První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Odpor roste: 15 000 Němců v Drážďanech proti islamizaci

V saské metropoli i toto pondělí vyšli do ulic nespokojení Němci, aby protestovali proti islamizaci své vlasti a proti příliš liberální přistěhovalecké politice. Před týdnem se jich v ulicích setkalo více než 10 000 i přes protesty politických a mediálních elit. Toto pondělí však byl rekord opět pokořen. V ulicích Drážďan se shromáždilo více než 15 000 účastníků. Připomínáme, že tyto již tradiční pondělní protesty začínaly 20. října pouze s 250 lidmi.


Akci už podeváté pořádala organizace PEGIDA - vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes). Opět s úspěchem. To se však nedá říct o protiprotestech, které organizovaly různé levicově zaměřené spolky s podporou standardních politických stran. Podle policejních údajů bylo protidemonstrantů přibližně 5 500, tedy o pár tisíc méně než před týdnem. Nepomohla ani účast předsedy německých Zelených Cema Özdemira a předsedkyně Die Linke Katji Kipping.

Neustále rostoucí počty účastníků akcí PEGIDA šokují mnoho politiků a novinářů. Během uplynulých dní se proti demonstraci vyjádřili mnozí špičkoví politici. Spolková kancléřka Angela Merkelová se vyjádřila, že sice uznává svobodu shromažďování, ale "zde není žádné místo pro pobuřování a osočování". Podle spolkového prezidenta jsou účastníci protestů "radikálové", podle ministra vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralfa Jägera "buřiči" a podle generální sekretářky sociálně demokratické SPD Yasmin Fahimi "političtí traviči studní".

Tato slova odmítání a kritiky však u stále širších vrstev Němců nepadají na úrodnou půdu. Komentátoři varují, že pro mnohé Němce jsou vládnoucí elity morálně zdiskreditované a nehodné respektu. Zdá se, že Německo může postupně očekávat politické zemětřesení.


|Autor: Redakce|Zdroj: beo.sk|21.12.2014|