První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Aténský hlas odporu

Není tomu tak dlouho, co se řečtí občané vydali vstříc osudu a vyšli do aténských ulic. Už tenkrát jim byly trnem v oku úsporná opatření, co pro ně řecká vláda připravovala, která měla zemi vyvézt z ekonomické nestability a zachránit ji před „slibovaným“ bankrotem. Úsporné škrty se staly spouštěcím mechanismem a následovaly kvůli nim masové protesty. Neuběhlo ani pár měsíců a Řekové se opět bouří.

Vláda měla přislíbenou pomoc ze zahraničí, ovšem pod podmínkou dalších úsporných opatření. V případě nedodržení úmluvy o vytvoření dalších úspor, by hrozilo vyloučení Řecka z eurozóny, což by na jednu stranu bylo pro Řeky obrovské vysvobození ze spárů evropské diktatury a na druhou stranu by to znamenalo konec chlebodárců pro politiky. Úsporná opatření však znamenají pro mnoho obyvatel živoření, ztrátu zaměstnání, bydlení a mnoho dalších starostí. I přes všechna tato rizika a následky, v neděli krátce před půlnocí Řecká vláda schválila další balíček úsporných opatření, aby se opět blýskla v očích EU. Logicky tak došlo k jedněm z největších násilností za poslední 4 roky. Škrty se tak opět staly spouštěcím mechanismem a přes sto tisíc občanů Řecka vyšlo do ulic, aby ukázalo politickým „papalášům“, co si o jejich „opatřeních“ a Evropské unii myslí.

Policie proti demonstrujícím používala obušky, rozbušky, slzný plyn, vodní děla a ostatní předměty, co se jim dostaly pod ruce, ostatně tak jak tomu bývá při protestech. Na oplátku po nich demonstranti, především z řad mládeže, házeli dlažební kostky, tyče, dělobuchy, zápalné láhve a vše ostatní co mohlo účinně zasáhnou policejní komanda. Podle některých zpráv se výbuchy ozývaly i z okolí parlamentu, kde politici mezitím schvalovali nařízené úspory.

Během demonstrací bylo údajně zničeno kole 45 budov a počet zraněných se postupem času vyšplhal až na 170. Vlivem zásahů policejních komand a demonstrujících podlehlo škodám i na 150 obchodů a kaváren, které se nacházely v oblasti pouličních střetů. Při nedělních střetech, které probíhaly do pozdního večera, bylo zatčeno přes 70 demonstrantů. Ačkoliv média hlásají, že i když se občané bouří proti úsporným opatřením, ve skutečnosti mají strach, co by následovalo po výhružném bankrotu a případném odstoupení Řecka z eurozóny. Ozývající se hesla z úst občanů proti EU však hovoří jasně a nemůže být řeč o nějakém strachu z vystoupení z eurozóny.

Okolní vlády situaci v Řecku vnímají velmi skepticky, jsou jí pohoršeni a někteří dokonce vnímají počin demonstrujících jako jasné NE uvedení úsporných opatření do praxe a možnou záhubu Řecka. My však skutky demonstrujících vnímáme jako zřetelný signál, že nehodlají být žádnými loutkami EU a jako kladný krok o kousek blíže ke skutečné svobodě.




|Autor: Redakce| Zdroj: svobodnamladez.org