První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

21.4.2012: Proti reformám - Praha

Reformy jsou a vždy byly nepřítelem pracujícího občana. Jejich oblíbenost klesla zejména po roce 89, kdy politici naslibovali ne nesplnitelné, ale něco co vlastně ani nechtěli splnit. Spokojený občan je pro ně příliš nepohodlný, svobodný a především vnímavý, což vládnoucímu systému znemožňuje nasadit masku lží a ovládat tak pohnutky občana. Politici si jsou vědomi svých skutků a je jim více než jasné, že nyní mají „občanský nůž“ na krku, přesto ale stále sahají k drastickým úsporným opatřením, jen aby si nemuseli ubírat ze svého platu a měli se stále nadstandardně. 

Reformy, které nám chtějí uvázat jako oprátku, se týkají naprosto všech. Bez rozdílu povolání, či sociální vrstvy. Proto také budí pohoršení nezvyklých rozměrů. Nejvíce se změny týkají zdravotnictví a sociální reformy, kdy ve zdravotnictví se vláda snaží o co největší privatizaci zdravotnictví a zvýšení pravomocí farmaceutických společností a pojišťoven a především rozdělit lékařskou péči na standardní a nadstandardní. V sociálním sektoru jde spíše o další oklešťování práv zaměstnanců a navýšení práv zaměstnavatelů. Součástí tzv. reforem jsou i rozsáhlé škrty v jednotlivých odvětvích, které se v případě soukromých sektorů ocitají na bedrech chamtivých majitelů, kterým je osud subjektu lhostejný, nebo v rukou státu, který se snaží opět co nejvíce ušetřit, a to i likvidací jednotlivých oddělení, jako je tomu např. v případě nemocnic. 

Samotné reformy však nejsou jedinými pohnutkami rozhořčení. Mezi nechvalné reformy se ještě vplétá snůška machinací, spojená s neustálým zvyšováním daní rovnoběžně se stagnací mezd, či dokonce jejich případným snižováním, ke kterému dnes a denně dochází. 

Zaměstnancům, kteří se pomalu ale jistě stávají den za dnem většími otroky politiků a jejich intrik, už opět pochopitelně došla trpělivost. Vyústěním stávající situace je chystaný masový protest na 21.4.2012, zaměřený proti asociálním reformám, které se snaží Kalouskova vláda uvést v realitu. Proti těm reformám, které mají za účel okleštit životy i těch nejchudších a v neposlední řadě i životy studentů, kterým hrozí reálná rána, v podobě placeného školství. Vláda si tak vědomě pěstuje elitu vzdělanců ve vrstvě bohatých a úmyslně prohlubuje propasti mezi obyvateli. Časem by také mohlo nastat, že právo studovat budou mít jen ti bohatí, urození a vyvolení, tak jako tomu bylo kdysi v minulosti. Že vzdělání se stane jakým si privilegiem. Ačkoliv se tento pohled může někomu zdát značně skeptický až fantastický, nyní připravované reformy a asociální chování vládnoucí garnitury, tomu nejen nasvědčuje, ale také k tomuto kroku zpět značně spěje. Je jen na nás, jak se k současné situaci postavíme a jakým způsobem budeme tvořit svou budoucnost. Je zapotřebí si uvědomit, že zákeřné reformy, můžeme porazit jen vytrvalým bojem. Jestliže nechceme jen nečinně přihlížet a nechat bujet vládní „rakovinu“, musíme svůj postoj dát jasně najevo. Protest naplánovaný zaměstnanci a odbory je momentálním nejlepším způsobem vyjádření nesouhlasu s nynější vládou a její politikou. Vyzíváme proto všechny, jenž jim není vlastní budoucnost lhostejná, aby tento proti-vládní protest podpořili a dali jasně najevo, co si o vládě a jejich plánech myslí. Hlas lidu nesmí být umlčen! 

Pokud máte možnost, neváhejte vzít na akci tematické transparenty a letáky. Aktivně se podílejte na protestu. Mluvte s občany, rozebírejte problematiku a diskutujte o možnostech řešení stávající situace. Letáky vhodné k této události můžete stáhnout na níže uvedených odkazech. 

Leták: Hlas lidu nelze umlčet (velikost A5)
Leták: Za lepší budoucnost (A6)
Leták: Postav se na odpor (A5)
Leták: Zasáhne-li tě, zahyneš (A4)

Přijď podpořit protest proti reformám i Ty! 
Kdy: 21.4.2012 ve 13:00
Kde: Hlavní město Praha, Václavské náměstí


|Autor: Redakce|Zdroj: svobodnamladez.org|18.04.2012|