První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Nacionalisté v Ostravě odmítli "nezávislé Kosovo"

Na dvě stovky lidí se sešlo na ostravském Masarykově náměstí, aby vyjádřilo svůj nesouhlas s ukradením jihosrbské provincie Kosovo albánskými teroristy vydatně podporovanými USA. Od tohoto aktu agrese letos uplynulo už 6 let.


Demonstrace za srbské Kosovo se v Ostravě konala již podruhé. Úvodního slova se zhostil předseda Dělnické mládeže (DM) Erik Lamprecht. Lamprecht ve své řeči označil akt „osamostatnění“ Kosova za projev amerického imperialismu. Po předsedovi DM se ujal slova vůdce Slovenské pospolitosti Jakub Škrabák. Ten vyzdvihl oddanost Srbů myšlence slovanské vzájemnosti a jejich pomoc v boji za svébytnost slovenského národa. Dalším řečníkem byl zástupce Evropské fronty solidarity pro Kosovo (EFSK). Ve svém projevu popsal tragickou každodenní realitu a teror, kterému jsou Srbové na Kosovu vystaveni. Na vlastním území jsou jim odpírána základní lidská práva americkými loutkami a narkobarony, tedy albánskými představiteli kosovského pseudostátu. EFSK proto aktivně tamním Srbům pomáhá. Pořádá humanitární sbírky, které sami až ke kosovským Srbům doručují. Pojevovou část uzavřel aktivista Narodoweho frontu Czestochowa. Polský nacionalista apeloval na evropskou solidaritu a vyjádřil přesvědčení, že nad Kosovem jednou znovu zavlaje srbská vlajka.


Po projevech se účastníci zformovali do průvodu a vydali se na pochod centrem Ostravy. Kromě prosrbských a protiimperialistických transparentů byly k vidění české a moravské zemské vlajky i polské, slovenské a srbské prapory. Po cestě se skandovala hesla na podporu Srbů a jejich územní celistvosti, odpálena byla i pyrotechnika. Demonstrace byla zakončena u Nové radnice typickým srbským pozdravem, tedy zdviženými třemi prsty na pravé ruce.


|Autor: Redakce|Zdroj: kosovo.delnickamladez.cz|18.2.2014|