První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Pohled členky Pravého sektoru na dění v Ukrajině

Po delší době se nám podařilo získat kontakt na osobu, která dlouhodobě působila na kyjevských barikádách a zapojila se do revolučního dění. Jde o mladou ženu, která je součástí Pravého sektoru. Položili jsme jí několik otázek a poprosili ji, aby nám poskytla svůj názor na dění na Ukrajině.



Pravý sektor a Dmitrij Jaroš

Pravý sektor je neoficiální organizace, která se vytvořila přibližně v listopadu roku 2013 na jedné z částí Majdanu, kde se shromažďovali nacionalisté. Sestává se přitom z mnoha menších organizací, kde vedoucí úlohu převzal Tryzub, v jehož čele stojí Dmitrij Jaroš. Členové Tryzubu se dlouhodobě věnovali různým polovojenským aktivitám a cvičením a byli ze všech organizací nejdisciplinovanější. Zároveň byl Dmitrij Jaroš jednou z nejstarších osobností v rámci formujícího se Pravého sektoru, takže proto se staly Tryzub a Jaroš jeho vedoucími složkami.

Pravý sektor tvořil přibližně 80 % z těch najmilitantnejších skupin, které bojovaly na barikádách. V centru Majdanu tvořily jeho podporovatelé však menší část, asi 20 %. Kromě Ukrajinců přišlo Pravý sektor podpořit i mnoho nacionalistů z celé Evropy, mimo jiné i z Běloruska a Ruska, dokonce dva Bělorusové a jeden Rus na barikádách i zemřeli.

S Jarošem se osobně neznám, ani jsem se s ním nesetkala, takže ho nebudu soudit a říkat, zda je dobrý nebo špatný. Celé naše aktivistické hnutí je poměrně rozsáhlé, neboť je kromě obrany třeba zajistit i zdravotnickou pomoc, stravování, šíření informací a podobně. Já se pohybuji převážně s mediky a pomáhám raněným. Jarošových lidí moc neznám.

Setkání Jaroše s židovským velvyslancem bych příliš nerozpitvávala. Velvyslanec ho pozval na setkání, protože se obával o židovskou komunitu a myslel si, že Pravý sektor bude napadat Židy. Jaroš daného velvyslance pouze ujistil, že Židům z jejich strany nic nehrozí. Je to klasická diplomacie. Musíme taktizovat, aby nám naši nepřátelé neprošli přes rozum.

Kromě Pravého sektoru se lidé začali organizovat i do jiných společenství. Známá je například Sebeobrana, která funguje na základě takzvaných setin, kterých je v současnosti asi 35, přičemž každá setina má od 20 do 400 členů. Sebeobrana byla založena kvůli tomu, aby se i obyčejní demonstranti dokázali ubránit před výpady policie. Své vlastní skupiny vytvořili i fotbaloví fanoušci, hráči airsoftu, cyklisté a různé jiné civilní spolky.


Janukovyč a Putin

Janukovyč a představitelé tajné služby, vojenských a policejních složek, byli ovládáni Putinem. Po jejich svržení se tím pádem oslabil jeho vliv na Ukrajinu, a proto se rozhodl pro vojenský zásah, protože Ukrajina je pro jeho impérium důležitá.

Aby mohl před svými obyvateli obhájit použití vojenské síly, začal rozšiřovat zprávy, že protestující a nová vláda jsou fašisté, kteří se neoprávněně zmocnili země, a proto se rozhodl podpořit legitimního prezidenta Janukovyče.

Kromě toho rozšiřuje lži, že Ukrajinci chtějí zabíjet Rusy nebo že jim nedovolí mluvit rusky. Tyto a mnohé další zprávy jsou pouze obyčejné bludy. Hlavním nástrojem Putinovy ​​propagandy je Russia Today.

Pokud by se Putin rozhodl zaútočit, tak je velmi obtížné říci, zda by vpadl i do Kyjeva. Pravděpodobně by zůstaly jeho vojska jen na jihu a na východě. Když však uvidí příležitost, tak možná zaberou celou, nebo alespoň téměř celou, Ukrajinu. Západ možná nechají na pokoji, protože tam z historického hlediska převládají tradice partyzánského a nacionalistického odboje.


Co chceme dosáhnout?

V roce 2004 jsem se seznámila s jedním studentem dějin. Často jsme si povídali a díky němu jsem se stala nacionalistkou. Začátkem tohoto roku začal učit dějiny na univerzitě, avšak 20. února zemřel na barikádách. Přesně tak jako mnozí jiní.

V současnosti máme 99 mrtvých protestujících a 337 lidí je nezvěstných. Předpokládáme, že většina z nich je mrtvá, protože během bojů z 18. - 20. února byli mnozí demonstranti uneseni a některá těla demonstrantů odtáhli z bojiště neznámo kam. Pravděpodobně budou někde zakopaná nebo byla spálena. Čas ukáže, zda se nám je podaří najít. Část pohřešovaných pravděpodobně shořela i během policií založeného požáru jedné z budov, kde byla zřízena přechodná nemocnice.

Mnozí z nás tedy položili již své životy, ale určitě ne za nějakého Jaceňuka nebo Tymošenkovou. Hlavní protesty směřovaly proti Janukovyčovi, jeho vládě a policii, neboť právě tyto orgány jsou najzkorumpovanejší složky našeho státu. Jaceňuk je pouze jedním z opozičních politiků. Miliony Ukrajinců chtějí novou Ukrajinu bez Janukovyče a bez korupce. Toto je naším hlavním cílem.


|Autor: Julius Maliar|Zdroj: beo.sk|17.3.2014|