První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Všichni na První máj do Ústí nad Labem!

Letošní první máj se uskuteční v krajském městě Ústí nad Labem, kde máme už tradičně jaksi silnější podporu, než je tomu v jiných koutech republiky. Přesto volba místa hlavního shromáždění ke dni práce v roce 2014 nebyla tak jednoduchá.


Pomatení odpůrci

Už s předstihem jsme zvolili několik měst, která připadala v úvahu pro naše hlavní shromáždění v den, kdy tradičně dáváme najevo, co se skrývá pod rouškou pojmu „práce pro národ“, a co je naopak „práce pro nadnárodní kapitál“. O tom, že produkty práce mají sloužit národu, nikoli zahraničnímu kapitálu, se snad nemusíme hlouběji rozepisovat. O místě, které jsme zvolili nakonec, paradoxně rozhodli spíše naši odpůrci, kteří se už v únoru t.r. začali bouřit proti shromáždění právě v Ústí nad Labem, aniž by si počkali vůbec na nějaké bližší informace k plánované akci. Oni jsou totiž naši odpůrci takoví demokraté, že podle nich národovci nemají právo vůbec na nic, a to ani kdyby chtěli rozdávat kolemjdoucím květiny.

Konkrétně podivínský aktivista Miroslav Brož, který má přehršel energie neustále zakládat nové a nové spolky a iniciativy (samozřejmě hojně dotované státem) proti domnělému rasismu, na pomoc „utlačovaným“ cikánům či proti aktivitám českých nacionalistů, se znovu ozval, jakmile zaregistroval ohlášení našeho prvomájového mítinku, a oživil tak svoji iniciativu „V Ústí neonacisty nechceme“. Komické je, že mu k tomu stačilo pouhé ohlášení mítinku. Takoví lidé jako on nepotřebují vědět nic bližšího k dané akci. Takoví lidé jako on, se jistě i bojí chodit večer spát, aby na ně nějaký neonacista nevykoukl zpod postele.

Ústředním heslem naší akce je motto „Budoucnost má česká koruna, ne euro“ – jak neonacistické, viďte. Ovšem takoví aktivisté jsou málokdy schopní reflektovat skutečná fakta. Jejich argumenty jsou vždy pokřiky o extremistech, ale vyvrátit naše teze nedokáží. Může je ještě někdo brát vážně?


Trapas v Brně

Netrvalo dlouho a ozvali se i v Brně, kde rovněž místním myslitelům stačilo zaregistrovat ohlášený mítink. Situace zde byla ještě úsměvnější. Už byly v oběhu pozvánky na akci v Ústí, přesto měli potřebu brněnští „demokraté“ blokovat Brno – je úplně jedno, že snad ani nepřijedeme, je také úplně jedno, s jakým tématem bychom chtěli Brňany oslovit, hlavně se musí blokovat.

Přišlo na zvážení, zda akci ještě nepřesunout za nimi, protože by si jistě získala svoji pozornost díky aktivitám studentů, kteří chtějí bránit před zlem město, které jim poskytlo azyl během jejich vysokoškolského studia. Postavit se extremismu, to se dnes musí. Říkali to ve škole, a co víc, i v televizi. A tak bohužel dnes vypadá naše školství – spousta rozdaných diplomů, avšak kvalitativní potenciál nulový.

Nakonec jsme se ovšem rozhodli setrvat s ohledem také na blížící se evropské volby v původním plánu. Pro hyperaktivní blokádníky v Brně tentokrát zklamání. Snad to vyjde příště.


Budoucnost má česká koruna, ne euro

To je výmluvné heslo letošního máje. Boj za zachování jednoho z posledních znaků skomírající české státní suverenity nabírá na aktuálnosti. Zdá se, že přijetí eura u nás je jen otázka času. My však chceme dokázat, že alternativa v podobě zachování české koruny nejenže existuje, ale má oproti přijetí eura své oprávnění ve světle faktů.

Jednotná evropská měna znamená další vzdálení pravomocí od konkrétního občana dále. S jednotnou měnou už nemohou jednotlivé státy rozhodovat o své finanční svéprávnosti. To, co by se s korunou dalo řešit na národní úrovni, bude řešeno v Bruselu za nás. Euro znamená poslední hřebíček do rakve samostatnosti naší země.


My vaše euro nechceme!


Sejdeme se 1. května v Ústí nad Labem!


Sledujte pozorně naši facebookovou pozvánku. Zde budeme sdílet aktuality, představovat zahraniční delegace apod.


|Autor: Redakce|Zdroj: prvni-maj.info|5.4.2014|