První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Masová demonstrace v Bratislavě - 19.7.2014 (+VIDEO)

V Bratislavě hrozí masová demonstrace, jakou ještě Slovensko nezažilo! Nespokojení Slováci se opět mobilizují. V Bratislavě chtějí zorganizovat další demonstraci proti zkorumpovaným politikům a asociálům - Za slušný a bezpečný život na Slovensku. Prostřednictvím sociální sítě facebook už potvrdilo účast téměř 900 lidí a přibývají další. Jedná se již o pátý protestní pochod svého druhu organizovaný občanským sdružením - Lidé v ohrožení. Protestní akci také oficiálně podporují někteří členové Světového sdružení politických vězňů a nacionalisté z organizace Akčná skupina VZDOR.


Dne 19. července (sobota) v 15:00 h může být v Bratislavě pořádně horko. Původně naplánovanou protestní akci, která měla začít před Hlavním nádražím, museli organizátoři z taktických důvodů pozměnit na petici. V téže době budou mít před nádražím shromáždění i aktivisté z iniciativy Bratislava bez nácků.


Video: Sestřih z minulého pochodu za slušný a bezpečný život v Bratislavě



Nacionalisté chtějí poukázat na bezdůvodné stíhání Kormuthova a všechny problémy ohrožující budoucnost slovenského národa 

"Za facebookový status policie zahájila trestní stíhání Kristýny Kormuthové! V případě prokázání viny jí za slova o "nedonošeném cikánovi" hrozí vězení. Neschopnost politiků ochránit slušné lidi před cikánskými extremisty nás nutí uspořádat další národní protest - Společně za slušný a bezpečný život na Slovensku 5 - Proti zkorumpovaným politikům a asociálům. Využijte své Ústavou garantované právo a přijďte v sobotu 19.07.2014 v 15:00 hod. před Hlavní železniční stanici v Bratislavě. Záměrem naší akce je také poukázat na všechny sociální a ekonomické problémy ohrožující budoucnost slovenského národa." Uvádí v pozvánce občanské sdružení Lidé v ohrožení.


Iniciativa Bratislava bez nácků chce protestní akci nacionalistů překazit

Na původní událost podporovanou nacionalisty s předstihem zareagovali lidskoprávní aktivisté z iniciativy Bratislava bez nácků, kteří se v minulosti několikrát pokusili podobné akce blokovat. Během posledního protestu dokonce nacionalisté fyzicky napadli samotného Roberta Mihályho, kterému na znak odporu vytrhli a podpálili transparent.

Foto: Oficiální organizátor protestu Marián Magát, který jako nezávislý kandidoval za SLS do EP, získal 810 přednostních hlasů. Jeho inspirací je řecká nacionalistická strana Zlatý úsvit.


Protest radikálů jaký Slovensko nezažilo a jednotná národní fronta?

"Je třeba si otevřeně říci, že dosavadní protesty ani petice na Slovensku zatím nic nevyřešily, protože Slováci nebyli dostatečně vytrvalí, ani radikální. Měli bychom se učit od Francouzů, Řeků, nebo jiných národů, které když je třeba, se umí postavit za svá práva. Na Slovensku mnohokrát určitě sehrály roli i jiné faktory, například chlad a špatné počasí. Oficiálně je protest ohlášen tak, aby mohl trvat i celý týden, až do 26.07.2014. Přitom můžeme blokovat prezidentský palác i budovu RTVS. Vše ale bude záležet na tom, kolik skutečně odhodlaných a odvážných lidí na protest přijde. Věřím, že prázdniny, ale i pěkné letní počasí, mnohým z účastníků umožní, abyc společně vydrželi na místě více než několik hodin. Je nejvyšší čas, aby si Slováci uvědomili, že nadávat a plakat nikomu nepomůže. Třeba jednat a postavit se za svá práva. Samozřejmě chci během protestu na lidi působit, aby byli aktivní a pokusili se vyměnit zavedené politiky. Třeba se politicky mobilizovat již v nejbližších komunálních volbách. Všichni z nás by si měli uvědomit, že občan nemá právo pouze volit, ale i kandidovat. Každý kdo si myslí, že je možné věci dělat lépe, ať nečeká a vyzkouší kandidovat na primátora, starostu nebo alespoň obecního pzastupitele. Pokud chceme změnu, musíme využívat všechny prostředky jak získat ve státě moc. Později samozřejmě bude třeba, abychom vytvořili společnou protisystémovou kandidátku, jednotnou národní frontu a postupně jsme prorazili přímo do parlamentu. Přesně tak, jak to dokázali řečtí nacionalisté ze Zlatého úsvitu. Politickou situaci a život na Slovensku ovlivníme, pouze pokud získáme reálný podíl na moci." uvedl přední člen organizace Akční skupina VZDOR - Marián Magát, který zároveň vystupuje i jako oficiální oznamovatel protestu.

Událost protestu na facebooku naleznete zde


|Autor: Redakce|Zdroj: svobodnyodpor.info|8.7.2014|