První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Rozhovor s dobrovolníkem Batalionu Azov

Přetrvávající boje na Ukrajině zaplavují internet různými zprávami a videi z obou znepřátelených stran. Jak nám již mnohokrát historie ukázala, propaganda je nejsilnější zbraní v rukou vládců, tak i nyní musíme být ostražití. O síle propagandy se můžete přesvědčit zde. Mnohý označují vše ukrajinské za fašistické a při tom ani sami nevědí, co vlastně fašismus je a byl a ani nečetli "Doktrínu fašismu" od Benita Mussoliniho. Asi by byli opravdu překvapen tím, o čem vlastně ideologie fašismu je. Proto jsme se rozhodli zkusit "vypátrat" někoho přímo z bojové oblasti a udělat alespoň krátký rozhovor z pohledu přímého účastníka. Na naše otázky odpověděl dobrovolník bataliónu Azov. Jeho identitu zachováme utajenou, což byla jedna z podmínek pro uskutečnění rozhovoru.


V bataliónu Azov bojují kromě samotných Ukrajinců i zahraniční dobrovolníci z Ruska, Běloruska, Švédska, Itálie, Irska, Chorvatska a v těchto dnech přijede dobrovolník z USA.

1. Proč ses rozhodl vstoupit do jednotky Azov?

Ruská agrese a mentalita nemá v Evropě co dělat a pokud ji nezastavíme, rozroste se přes Ukrajinu až k hranicím bývalého Sovětského svazu. Azov je otevřeně nacionalistický a proti ruský a já jsem nacionalista a antikomunista.


2. Je Batalion Azov oficiální jednotkou Ukrajinské armády, nebo je to výhradně dobrovolnická jednotka, která je financována a podporována výhradně soukromým sektorem a ne státem?

Je to dobrovolnický batalion, oficiálně spadá pod ministerstvo vnitra. Stejně jako policejní / obranné složky. Je financován z dobrovolných sbírek a od státu. Mě nezajímá, kdo to financuje. Pokud si někdo myslí, že jsme tam pro peníze, tak je na omylu. Náš žold spočívá ve stravě a na cestu domů a zpět.


3. V médiích a různých pro rusky orientovaných webech můžeme vidět útoky na civilní obyvatelstvo. V mnoha případech jsou jako útočníci označování lidé z Pravého Sektoru nebo bataliónu Azov. Byl jsi v nějakém zapojen, nebo víš o nějakém takovém útoku?

Ve válce se dělají chyby. Oficiální ukrajinská armáda není příliš přesná při dělostřeleckých či minometných střelbách. Stalo se, že jejich munice padala i na naše hlavy. Totéž se děje i na druhé straně, to jsou faktory, které se nedají ovlivnit. Ale pokud si měl namysli úmyslné mučení, vraždy a podobné věci vůči civilistům, to je holý nesmysl. Za Batalion Azov dám ruku do ohně. Dokonce i s nepřátelskými zajatci se jedná civilizovaně. Opak tvrdí pouze ruská propaganda. Naopak ze strany separatistů jsem osobně viděl dva krát střelbu na civilní vozidla v oblasti Mariupolu, která naštěstí způsobila pouze lehké zranění.


4. Jednou z dalších medializovaných zpráv bylo, že Batalion Azov uřezáva separatistům hlavy a posílá pro výstrahu jejich rodinám. Jedná se opět o klamavou propagandu?

Pero je mocnější než meč ...


5. V Azovu se nachází jistě mnoho lidí, kteří nemají za sebou ani jen základní vojenskou službu a válku si idealizují jen přes filmy. Když nastala realita, kdy to už není hra a pochopili, že tu už mohou přijít o život, setrvali v jednotce nebo raději odešli?

Byly i takové případy, naše jednotka je čistě dobrovolná, kdo chce, může kdykoliv odejít, nebo odmítnout účast v bojové operaci. Může vykonávat jinou důležitou práci pro batalion. Stejně si podávám ráno ruku se skladníkem, řidičem, nebo s někým, na koho je to už příliš a odchází domů k rodině.


6. Proč se bojuje hlavně v Doněcku? Co se nachází v této oblasti, když mají o tuto oblast zájem obě strany?

Ukrajinci bojují, protože patrioti chtějí udržet Ukrajinu celistvou. Z pohledu separatistů se bojuje proto, protože si myslí, že Ukrajina stojí za hovno a v Rusku je tráva zelenější a bude se jim tam žít lépe. No a Rusové chtějí Donbas pro nerostné bohatství. V Mariupole je velký lodní přístav a ocelárna. Spojením s územím kolem Azovského moře s již Ruským Krymem, by bylo pro Kreml dobrá investice do budoucna.

7. Jak vnímají lidé v bataliónu Azov Dmitra Jaroše? Zejména v souvislosti s jeho minulostí, když bojoval po boku čečenských separatistů, zda jeho údajně přátelství se Židy?

Batalion Azov D. Jaroše nepodporuje. Pravý sektor měl / má vlastní batalion.


8. Neměly by se zbraně otočit spíše proti politikům, kteří opět na Ukrajině nemají snahu situaci zlepšit, ale jen si nahrabat už tak z dost rozkradena země? Co si Ukrajinci ve vaší jednotce vlastně myslí o dnešních politicích, straně Svoboda a V. Kličkovi?

Na frontě není čas sledovat zprávy. Batalion Azov koná, politici slibují. Nedávno jeden z nich skončil v popelnici v Kyjevě, přesně tohle si Azov myslí o protinárodní politice.


9. Myslíš, protože si přímo v dění, že USA podporuje Ukrajinu? Chtějí běžní Ukrajinci vstoupit do EU, nebo chtějí jen svobodnou zemi, v níž si budou vládnout sami, bez psů ze "Západu" a "Východu"?

Žádný materiál z USA jsem neviděl, máme vyřazené britské a německé uniformy, výzbroj je od armády nebo kořist, výstroj co si kdo sežene. Pokud USA podporuje, je to finančně, že jim půjčí od Židů peníze na nemalý úrok. Materiální pomoc je pouze od ukrajinských lidí, co si odtrhnou sami od úst.


10. Co bys vzkázal "Putinofilům" a těm, kteří vše ukrajinské nazývají fašistické?

Aby se odstěhovali do Ruska za ostatními osly do zemljanek a zakusili samohonku se suchým chlebem.


Před zveřejněním tohoto rozhovoru jsme dostali informaci z Ruska:

Dne 21.09.2014 by měla proběhnout v Moskvě demonstrace proti válečnému konfliktu na Ukrajině.

Oficiální prohlášení organizátorů zní:

Ruští oligarchové bojují s ukrajinskými oligarchy. Bojují za své peníze, svůj majetek a své zájmy. Oni poštvali proti sobě dva bratrské slovanské národy. Naše krev je prolévána a jim se do kapes přelévají naše peníze. Válka, kterou potřebují, aby nám vzali další občanská práva a svobodu. Putinova válka na Ukrajině je válka proti Rusku a ruskému lidu. 7 tisíc Ukrajinců a Rusů je mrtvých. Tisíce zraněných a zmrzačených. Mnoho ruských vojáků je pohřbeno jako psi, jejich matkám je zakázáno dát plaketu s jejich jmény a místem úmrtí. Nechceme druhý Afghánistán v podobě Ukrajiny. Tvrdí nám, že Krym je náš a Rusko je naše. To už není pravda! Putinovi oligarchové ukradli naši ropu, plyn, pozemky a peníze. Oni jsou skuteční vládci Ruska. Putin předvádí anti ruskou imigrační politiku, kde jsou původní obyvatelé nahrazování imigranty. Nechceme znovu vybudovat impérium, jak bylo před tím SSSR. Nejsme proti přátelství mezi národy, ale není nutné, aby všechny národy žili v jednom státě. Ať Uzbekové, Turkmeni, Ázerbájdžánci a jiný žijí ve vlastních zemích.

Videa z moskevské akce naleznete zde.



|Autor: Redakce|Zdroj: slobodnemedia.wordpress.com|23.9.2014|