První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Libye: 10 věcí které nesmíte vědět o Kaddafím

Co si pomyslíte, když uslyšíte jméno plukovníka Kaddáfího? Tyran? Diktátor? Terorista? No občan Libye může nesouhlasit, ale chceme, abyste se mohli sami rozhodnout. Po dobu 41 let až do své smrti v říjnu 2011 udělal Muammar Kaddáfí pro svou zemi některé skutečně úžasné věci a opakovaně se snažil sjednotit a posílit celou Afriku.


 Takže navzdory tomu, co jste slyšeli v rádiu, viděli v médiích a televizi, udělal Kaddáfí některé velké věci, které nejsou charakteristické pro "krutého diktátora" jak ho zobrazují v západních médiích.

Zde je 10 věcí, které Kaddáfí udělal pro Libyi, o kterých nesmíte vědět:


1. V Libyi je domov považován za přirozené lidské právo

V Kaddáfího Zelené knize se uvádí: "Dům je základní potřebou pro jednotlivce i rodinu, proto by neměl být vlastněn někým jiným." Kaddáfího Zelená kniha je politickou filozofií formálního vůdce, která byla poprvé publikována v roce 1975 a byla určena pro čtení všem Libyjcům i k zařazení do národního kurikula.

    
2. Vzdělání a lékařská péče pro všechny zdarma

Kaddáfího Libye se mohla pochlubit jednou z nejlepších lékařských péčí na Středním východě a v Africe. Dále pokud neměl libyjský občan přístup k požadovanému vzdělávacímu kurzu nebo správnému lékařskému ošetření v Libyi, bylo mu toto zaplaceno v zahraničí.

    
3. Kaddáfí udělal největší zavlažovací projekt na světě

Největší zavlažovací systém na světě, známý také jako velká řeka vyrobená člověkem, byl navržen tak, aby byla voda dostupná Libyjcům po celé zemi. Projekt byl financován Kaddáfího vládou a nazýván "osmým divem světa".

    
4. Bylo povoleno zahájit zemědělské podnikání

Když chtěl nějaký občan zahájit zemědělskou činnost, byl mu poskytnut dům, pozemek, zemědělská půda a osivo, vše zdarma.

    
5. Matky s novorozenci dostaly porodné

Pokud libyjská žena porodila, dostala příspěvek 5 000 dolarů pro sebe a dítě.

    
6. Elektřina byla zdarma

Elektřina byla v Libyi zdarma, to znamená vůbec žádné účty za elektřinu.

    
7. Levný benzín

Za vlády Kaddáfího byla cena benzínu tak nízká, že to bylo méně než 0,14 dolaru za litr.

    
8. Kaddáfí zvýšil úroveň vzdělání

Před Kaddáfím bylo jen 25 procent Libyjců gramotných. Toto číslo bylo zvýšeno na 87 procent, včetně 25 procent lidí, kteří získali vysokoškolské vzdělání.

    
9. Libye měla vlastní státní banku

Libye měla svou vlastní státní banku, která podle zákona poskytovala bezúročné půjčky občanům a neměla zahraniční dluh.

    
10. Zlatý dinár

Před pádem Tripolisu a svou předčasnou smrtí se Kaddáfí snažil zavést jednotnou africkou měnu navázanou na zlato. V návaznosti na velkého průkopníka Marcuse Garveya použil jako první termín "Spojené státy Afriky". Kaddáfí chtěl zavést obchodování jen se zlatým africkým dinárem - tah, který by uvedl světovou ekonomiku do chaosu.

Dinár byl široce odmítán "elitou" dnešní společnosti a kdo by se tomu divil. Africké země by konečně měly možnost vymanit se z dluhů a chudoby a obchodovat pouze v této vzácné komoditě. Byly by konečně schopné říct ne externímu zneužívání a poplatkům, které je tolik zatěžují. Bylo řečeno, že zlatý dinár byl skutečným důvodem pro povstání vedené NATO, ve snaze vyhnat otevřeného vůdce.


Takže byl Muammar Kaddáfí terorista?

Málokdo může na tuto otázku férově odpovědět, ale pokud někdo, je to libyjský občan, co žil během jeho vlády. Ať tak, či onak, zdá se trochu zjevné, že i přes neslavné pověsti obklopující jeho jméno, udělal pro svou zemi některé pozitivní věci a to je něco, co byste měli mít na paměti při posuzování v budoucnosti.


Překlad Messina, 18. 11. 2014



|Autor: Redakce|Zdroj: rodobrana.org|2.1.2015|