První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Němci opět proti islamizaci - V Drážďanech 20 000 a přidávají se další města

Fenomén hnutí PEGIDA (vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu) v Německu s novým rokem rozhodně nekončí. V pondělí se navzdory špatnému počasí na drážďanských ulicích opět sešlo přes dvacet tisíc lidí. Bez účinku se zdá být odsuzování a výhrůžky ze strany kancléřky Merkelové a dalších představitelů německého mocensko-mediálního establishmentu. Naopak, obdobné akce se tentokrát konaly i v deseti dalších městech po celém Německu.


Drážďany zažily v uplynulé pondělí další velký triumf odpůrců islamizace. Navzdory nepřebernému množství výhružek a kritiky se jich sešlo nejméně 20 000. Na demonstraci proti Pegide, na které v minulosti chodily tisíce lidí, se shromáždilo sotva 150 osob, a to i za podpory vládní strany SPD, strany Zelených a socialistické strany Die Linke.

Poprvé se podobné akce uskutečnily i mimo Sasko - v Mnichově, Berlíně, Kolíně nad Rýnem, Stuttgartu, Rostocku, Hannoveru a dalších městech. Účast se však pohybovala vždy jen kolem několika stovek. Avšak i Drážďanská PEGIDA začínala pouze s 250 účastníky 20. října loňského roku. Včera jich bylo téměř stonásobně víc.

Na mnoha místech došlo k násilným střetům mezi policií a levicovými radikály, kteří chtěli napadnout účastníky shromáždění PEGIDA. V Berlíně bylo po útocích zadrženo 24 levicoví útočníků. V Kolíně i Mnichově došlo také k násilným střetům, po kterých je minimálně pět policistů zraněno. Kvůli útokům levicových extremistů nemohly akce ve všech městech proběhnout podle plánu. Na mnoha místech bylo protidemonstrantů výrazně více: 8 000 ve Stuttgartu, 4 000 v Hamburku, 5 000 v Berlíně a 10 000 v Münsteru.

PEGIDA zatím uspěla v úplnosti pouze v Drážďanech. Tomuto hnutí však do karet hraje narůstající podpora ze strany širokých vrstev německé společnosti. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění je PEGIDA sympatická 29 % Němců. 13% Němců by se dokonce zúčastnilo akce PEGIDA, kdyby se konala v jejich místě bydliště.

Novinářka Alica Schwarzerová má k dispozici výsledky dalšího průzkumu, podle kterého s protiislamistickým hnutím souhlasí zcela nebo spíše ano až 49 % Němců, dalších 26 % s ním souhlasí částečně. Většina národa se tedy podle těchto údajů alespoň zčásti s požadavky PEGIDA ztotožňuje. Na sociální síti Facebook hnutí PEGIDA podporuje více než 110 000 lidí. Předznamenává to politické zemětřesení v nejlidnatější zemi Evropské unie?


|Autor: P.K.|Zdroj: beo.sk|9.1.2015|