První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

Report: Smuteční pochod v Lübecku - 31.3.2012

Na sobotní noc z 28. na 29. března 1942 neměli obyvatelé historického hansovního města nikdy zapomenout. Britské velitelství bombového teroru nad Evropou si vybralo Lübeck nikoli proto, že by představoval válečný cíl (ve městě nebyly továrny, kasárny ani jiné významné vojenské cíle), ale jako vhodný nácvik pro strategii kobercového bombardování. Cíl: zničit a zabíjet v největším možném rozsahu.

Na jaře 1942 nemělo sice spojenecké letectvo takovou sílu, aby mazalo z mapy evropská města jako v dalším průběhu války (Hamburk, Kolín, Essen, Dortmund, Düseldorf, Hannover, Mannheim), ale dokázalo zápalnými bombami zapálit dřevěné historické budovy hanzovního města a 15000 lidí přišlo o střechu nad hlavou. Ve město bylo zcela zničeno 1468 budov, 2180 bylo těžce poškozeno.

Smuteční pochod v Lübecku se konal poprvé v roce 2002 a od roku 2006 se koná každoročně. V letošním roce byl opět radnicí Lübecku ovládanou sociálními demokraty zakázán a pořadatelé museli jeho legalitu vybojovat před správními soudy. Nejvyšší správní soud rozhodl teprve tři dny před konáním akce, potvrdil verdikt nižšího správního soudu a zrušil zákaz s odkazem na svobodu projevu. Vládní demokraté utrpěli dvě porážky před soudem. Ministr vnitra spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko Klaus Schlie (tzv. křesťanský demokrat) předtím veřejně vyzval starostu města, aby pochod zakázal. Když starosta uposlechl, přivítal zákaz akce slovy, že je to „důležitý a nutný dokument demokratického právního státu v boji proti jeho deklarovaným nepřátelům“. Jako záminka k zákazu akce sloužilo i v Čechách analogicky oblíbené zaklínadlo, že při akci hrozí porušování § 130 německého trestního zákona používaného v perzekuci národní opozice. Na rozdíl od obvyklého šlendriánu českých úřadů, které vydávají maximálně několikastránkové zákazy demonstrací, čítal zákaz nacionalistické akce v Lübecku 60 stran textu.

Na zákazu se podílel starosta Lübecku, sociální demokrat Bernd Saxe. Vládní partaje CDU a SPD se postavily svobodným nacionálním silám s cílem pochod znemožnit. Senátorka za SPD Anette Borns podnikla kampaň na školách v Lübecku s cílem odradit mládež od účasti na pochodu. Vládní hysterie prokázala nacionalistům velkou službu, protože o pochodu věděl každý ve městě.

A nejen tam - s údivem jsme mohli sledovat, že o 70. výročí bombového holocaustu Lübecku informovala i česká média (Česká televize, Český rozhlas), což přičítáme mediální kampani rozpoutané v Německu. Před pár dny informovala dokonce česká provládní média (Česká televize aj.) o šéfovi Šlesvicko-Holštýnské NPD Jensi Luetkemu, který na demonstraci také hovořil, že se politicky prosazuje skrze ekologická témata a ochranu přírody. Vydává taky nacionalistický magazín Umwelt & Aktiv. Akce v Lübecku proto přímo vyzývala k účasti.

Letošní akce měla motto "Ihre Bomben brennen noch!", tedy „Vaše bomby stále hoří!“. Pořadatelem byli svobodní nacionalisté Lübeck a Akční spolek Šlesvicka-Holštýnska. Neformálním šéfem akce byl známý akce Thomas „Steiner“ Wulff. Česká delegace se vydala na cestu již den předem přes blízký Hamburg, aby akci v 800 km vzdáleném Lübecku včas stihla.

Soudní verdikt omezil pochodovou část demonstrace a vládní politici stále veřejně prohlašovali, že akce je nelegální a musí být rozpuštěna. Orgánizátoři opakovaně jednali s policií, aby vpustila další nacionalisty směřující z okolních měst a zadržované  z „bezpečnostních důvodů“. Celkový počet účastníků byl proto omezen na asi 150 nacionalistů. Jak nám sdělili přítomní funkcionáři NPD, mnoho členů strany se z důvodů obavy o zaměstnání a zajištění rodiny obává veřejné účasti na podobných akcích, ačkoli je podporují. Tak vypadá německá okupační demokracie!

Jako první promluvil lídr akce Thomas „Steiner“ Wulff a odsoudil rozsáhlé plýtvání státními penězi při policejním nasazení a opakovaných pokusů akci znemožnit. Dalšími řečníky byli zmíněný šéf místní NPD Jens Luetke, který objasnil, proč byl útok na Lübeck v roce 1942 válečným zločinem na civilním obyvatelstvu. Následoval pochod zpět na nádraží, kde měl projev významný aktivista svobodných sil Dieter Riefling.

O demonstraci svobodných nacionálních sil se díky mediální hysterii dozvěděli všichni obyvatelé Lübecku. Thomas Wulff se po akci obrátil veřejným dopisem na finanční úřad, jak hodlá řešit plýtvání veřejnými penězi vynaloženými v úsilí zakázat akci pod politickým tlakem.



|Autor: Redakce|Zdroj: odpor.info|09.04.2012|