První máj   Street Art   Rioty   R.E. Skružný   Vznik ČSR   Vyhlazení   Vzdělání   En|De|Pl|Ru  

Aktivismus    Reporty    Pozvánky    Termíny    Vzpomínáme    Koncept    Ideologie    PC bezpečnost  

V Břeclavi to vřelo

Náhoda, nebo pouhá reakce?
Brutální útok na patnáctiletého Petra, kterého napadli cikáni kvůli cigaretě (blíže zde), pobouřil nejen místní obyvatele, kteří se rozhodli, že už dále nehodlají snášet cikánské násilí ve svém městě. Napadení patnáctiletého mladíka, nebylo ojedinělým případem. V Břeclavi je kriminalita tohoto druhu velmi častá, dá se říci, že mnohdy i na denním pořádku. Ovšem žádný čin nebyl doposud takovým spouštěcím mechanismem k takové vlně odporu jako nyní. Hrůzný čin tří cikánských násilníků probudil v lidech vlnu nespokojenosti, která v Břeclavi neměla obdoby. I když účastníkům počasí nepřálo, protože neustále poprchávalo, podle nejběžnějších odhadů se demonstrace zúčastnilo na tři tisíce nespokojených občanů, kteří odhodlaně vyrazili do ulic města.


Celá akce začínala na místním hlavním nádraží, tedy v Břeclavi, okolo jedné hodiny odpolední. Někteří „nedočkavci“, kteří nechtěli vyčkávat na seřazení průvodu (jelikož se akce z technických důvodů opozdila) se rovnou vydali směr náměstí a zastavili se přímo před branami starostova hnízda. I když se jich od obrovského davu odtrhla přibližně polovina, vůbec ničemu to nevadilo, jelikož dav i za těchto okolností čítal více než tisíc hlav a tak alespoň celá akce nebyla jednolitá a dosáhla širších a zajímavějších rozměrů. O chvilku později vyrazil i druhý průvod, který se také vydal směr náměstí. Během pochodu za napjaté nálady se skandovala různá hesla ve stylu „Spravedlnost – máme toho dost! nebo Slušný život mít, to chce český lid!“. Když průvod dorazil na náměstí, čekalo již před místní radnicí přes dalších tisíc lidí, kteří volali po spravedlnosti pod okny starostova sídla. Někteří zůstali tam a čekali, zda se starosta odhodlá vyjít ven před běsnící dav, jiní přešli o kousek dále, aby si vyslechli řečnický program, který byl pro obyvatele města ve spolupráci místních obyvatel s Dělnickou mládeží připraven. Na místě byla pořádána i finanční sbírka na podporu Petra, při které byla vybrána slušná částka. Připraveným programem účastníky shromáždění provázela Petrova blízká kamarádka a hlavní iniciátorka protestu Veronika Pavková. Mezi řečníky si posluchači mohli vyslechnout např. projev pozvaného předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase nebo místního občana Alana Mrákava a dalších. V průběhu projevů bylo vidět i mnoho zajímavých transparentů např. s nápisy „Za bezpečí v ulicích“, „Péťo drž se“ apod. Dav demonstrujících byl opravdu velmi pestrý, kromě tradičních transparentů se objevovaly například cedule s nápisy „cikáni to jste posrali“, „zastavme cikánský teror“ a někteří lidé dokonce vyrazili na průvod v zajímavých převlecích s maskami.


Poté co skončila hlavní programová část, někteří obyvatelé se vlivem nepříznivých podmínek vydali zpět v průvodu na vlakové nádraží a následně domů a ti druzí, kterých bylo pomálu, ale stále dost, se přidali k protestujícím pod okny městského úřadu. Tam už však byla nálada velmi vyhrocená a poněkud dusnější, nežli u projevové části, jelikož po určité době starosta usoudil, že by bylo vhodné po neustávajícím nátlaku demonstrantů vystoupit před své snad už bývalé voliče a začal je uklidňovat nic neříkajícími frázemi. Nebo alespoň frázemi, které občanům nenabídly adekvátní řešení situace, které by bylo zadosti účinné. Ze starostových úst se obyvatelé dočkali pouze slibů, které v žádném případě nedodaly ani kapku jistoty, či pouhé naděje na lepší budoucnost. V jednu chvíli se protest původně chystaný na podporu zmláceného Petra, pomalu ale jistě začal zvrhávat v protest proti samotnému starostovi a politickým mocipánům v Břeclavi. Média však využila mnoha okamžiků a celou akci zdiskreditovala a překroutila.


Strašák, mediální démonizace a účelné překrucování
Vlivem tlaku vyšších míst se dění v Břeclavi pár dní před chystanou akcí přizpůsobilo starostovi Ondřeji Ryšavému z ČSSD, který obyvatele Břeclavi společně s médii naprosto účelně a vědomě strašil. Facebooková událost, která byla zřízena místními obyvateli byla administrátory FB zrušena a musela být založena nová. To byly jedny z nejhlavnějších důvodů, proč se Dělnická mládež (DM) rozhodla v organizování protestu nabídnout protagonistům akce pomocnou ruku, zejména v nahlášení protestního shromáždění a případně nápomoc při řízení akce za jejího chodu. Z patřičných důvodů a zkušeností z minulosti měli aktivisté DM značně oprávněné obavy ohledně chodu celé akce a především jejího nahlášení. Již v minulosti se mnohokrát stalo, že protest nahlášený obyvateli „postiženého“ místa se nakonec neuskutečnil, protože nahlašovatelé byli jak úředními orgány, tak mnohdy i policií zastrašeni. I v onom případě břeclavského pochodu, zastrašování sehrálo jistou roli. Média celý týden dopředu ukazovala záběry ze Šluknova, kde místní obyvatelé byli natolik rozhořčeni, že své emoce neudrželi na uzdě a rázem se dostali do potyček s policií. Aby toho nebylo málo, starosta vyzýval občany, aby v onen den raději nevycházeli na ulici, protože přijedou násilníci z DM a DSSS. Podle toho také Břeclav vypadala. Lidé zůstávali raději doma, odpadkové koše a ostatní předměty jen zdaleka připomínající potencionální „zbraň“ pro demonstranty, byly uklizeny. V neposlední řadě byla podlomena i důvěra některých obyvatel v pořádanou akci, kteří měli strach z násilností, které avizovala média a politici. Avšak ti, kteří se nenechali zastrašit a protestní shromáždění nakonec navštívili, po několika okamžicích pochopili, že se jedná jen o špinavou hru systému a že vlastně o žádné extrémisty, či radikály nejde.


Poslední tečkou byly médii zveřejněné zmanipulované zprávy o průběhu protestního shromáždění. Média označila celou akci jinými slovy za frašku a vymyslela si, že DM a DSSS byly obyvateli Břeclavi odmítnuty a nechtěli s nimi mít nic společného. O této lži se můžeme jednoznačně přesvědčit v následujícím videu, ze kterého je zcela zřejmé, že projev předsedy DSSS Tomáše Vandase sklidil značné ohlasy. Ano média tak úplně nelhala, ale velmi to vše nafoukla. Našli se tací, kteří DSSS odmítli a snažili se projev T.V. narušit. Jednalo se ale pouze o přibližně pětici provokatérů, kteří byli v zápětí hlasem davu přeřváni a umlčeni. Nebylo by divu, kdyby do davu tito provokatéři byli naschvál nasazeni. Ostatně obrázek o tzv. odmítnutí DM a DSSS, především Vandasova projevu si můžete udělat sami. Některá média se ani neobtěžovala informovat o jednohlasém vypískání starosty. Muselo to být vskutku potupné, avšak každému tolik, kolik si zaslouží.






V případě, že jste nedělní protest nemohli z jakýchkoliv důvodů podpořit a chtěli byste přispět na finanční sbírku, můžete tak učinit i nyní, a to na číslo Petrova vlastního konta: 86-249 777 02 87 / 0100

Nedělní den v Břeclavi se stal další pomyslnou zdí, která byla proražena. Média i politici sami poukázali na své chyby a lži, lidé alespoň trochu prozřeli z mediálního hororu a hlavně se sami byli schopni postavit na odpor laxnímu a neschopnému zastupitelstvu a pohnutkám agresivních násilníků.

Tam, kde vládne bezpráví, je veřejný odpor povinností!

_____________________________________________________________

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:



DALŠÍ FOTOGRAFIE Z AKCE






|Autor: Redakce|Zdroj: odpor.info|24.4.2012|